Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Η πορεία του αγροτουρισμού στην εποχή της οικονομικής κρίσης.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, τα στοιχεία από το κέντρο κρατήσεων του δικτύου αγροτουριστικών καταλυμάτων Guest Inn παρουσιάζουν μια ενδιαφέρουσα εικόνα: μέχρι το τέλος Μαρτίου (και φυσικά πριν τα προβλήματα και τις ακυρώσεις που δημιούργησε το ισλανδικό ηφαίστειο) οι κρατήσεις από την ευρωπαϊκή και την διεθνή αγορά εμφανίζουν άνοδο της τάξεως του 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, ενώ το ενδιαφέρον για διακοπές στη χώρα μας παρέμεινε αμείωτο ακόμα και κατά τη διάρκεια της "ηφαιστειακής κρίσης".

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την πορεία του αγροτουρισμού στην Ελλάδα προκύπτουν και από τις στατιστικές κρατήσεων του δικτύου Guest Inn. Οι στατιστικές αφορούν το 2009, το οποίο ήταν μια δύσκολη χρονιά επηρεασμένη από την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομική κρίση.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες που προέρχονται από το κέντρο κρατήσεων του δικτύου Guest Inn, αρκετές περιοχές της Ελλάδας παρουσίασαν αύξηση στις κρατήσεις του 2009 σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2008. Συγκεκριμένα η Πελοπόννησος παρουσιάζει μια αύξηση της τάξης του 5%, η Στερεά Ελλάδα μια αύξηση της τάξης του 2,5%, ενώ στις Κυκλάδες η αύξηση φτάνει στο 3%.

Όσον αφορά τις κρατήσεις ανά εθνικότητα, η Γαλλία παραμένει η κύρια αγορά του ελληνικού αγροτουρισμού με ποσοστό 75% το οποίο παραμένει σταθερό τα τελευταία χρόνια. Στις κρατήσεις του 2009 υπήρξε για πρώτη φορά κίνηση από τις ΗΠΑ με ποσοστό που φτάνει το 3%.

Στις προτιμήσεις του κοινού η Ηπειρωτική Ελλάδα παραμένει σταθερά πρώτη με ποσοστό 59% (έναντι 55,5% το 2008). Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κρήτη με ποσοστό 23,20%. Σε σχέση με τα τρία προηγούμενα χρόνια το ποσοστό προτίμησης στα καταλύματα που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα παρουσιάζει μικρή άνοδο. Ωστόσο η μικρή διαφορά (45,17% βουνό – 54,83% θάλασσα) δίνει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι για τη συγκεκριμένη αγορά η διαμονή κοντά στη θάλασσα δεν αποτελεί βασικό κριτήριο επιλογής προορισμού. Η μέση διάρκεια διαμονής ανά κατάλυμα παραμένει ανοδική από το 2005 και είναι ικανοποιητική.

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι το 60% των κρατήσεων για όλο το 2009 έγινε από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, γεγονός που επιβεβαιώνει την διαπίστωση ότι η συγκεκριμένη πελατεία προγραμματίζει από νωρίς τις διακοπές της και αποφεύγει τις κρατήσεις της "τελευταίας στιγμής".

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Γιατί οι πελάτες επιλέγουν να μείνουν σε lifestyle hotel;

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι ξενοδόχοι ερωτήθηκαν γιατί οι πελάτες τους επιλέγουν να μείνουν σε lifestyle hotel. Απάντησαν ότι μεταξύ των λόγων είναι το πάρα πολύ καλό σέρβις και η ευκαιρία να μείνουν σε μονάδες με πολύ στυλ, ενώ παράγοντες όπως η δυνατότητα απομόνωσης και οι μικρότερες και πιο «ζεστές» μονάδες παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή τους. Επίσης, οι πελάτες αναζητούν και μια καλύτερη σχέση τιμής - υπηρεσιών και τους αρέσει να τους αναγνωρίζουν και να τους εκτιμούν.

Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Η Τουριστική Ανάπτυξη της Ίμπιζα.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ατμοσφαιρική μουσική chill-out έχει αρκετές από τις καταβολές της στην Ιμπιζα,αφού συνάδει με ρομαντικά ηλιοβασιλέματα.Επίσης μερικές από τις διασημότερες ντισκοτέκ στον κόσμο όπως οι «Αmnesia», «Space»,«Ρrivilege» κ.ά.βρίσκονται στο νησί και υπό την καθοδήγηση διασήμων DJ,π.χ.Τιέστο,Βαν Ντάικ,διοργανώνουν parties και θεάματα που απογειώνουν τη διασκέδαση.Η μεγάλη τουριστική ανάπτυξη της Ιμπιζα άρχισε στη δεκαετία του ΄60,όταν το νησί έγινε διάσημο επειδή υπήρξε το μέρος όπου συγκεντρώθηκε το κίνημα των «Παιδιών των λουλουδιών» και των χίπηδων.Αυτό παρακίνησε πολλούς καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο να μετακομίσουν στο νησί,με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια έντονη καλλιτεχνική άνοιξη σε όλα τα είδη των τεχνών,προσελκύοντας συνεχώς όλο και μεγαλύτερο αριθμό τουριστών,που αγγίζει σχεδόν τα 2 εκατ. κάθε χρόνο. Η έντονη νυχτερινή ζωή και η κοσμοπολίτικη αύρα είναι το μεγάλο ατού της Ιμπιζα.Παράλληλα,τα τοπία και οι οικισμοί της,που είναι ένας συγκερασμός ευρωπαϊκής και βορειοαφρικανικής κουλτούρας και φύσης,μαζί με τη βοήθεια του εύκρατου μεσογειακού κλίματος,καθιστούν το νησί ιδανικό προορισμό και για τους ανθρώπους που προτιμούν τις χαλαρές διακοπές.

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

"Πράσινος Τουρισμός" ΕΠΑΝ II (ΕΣΠΑ)

ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ:

Το Πρόγραμμα αποτελεί μια επιμέρους παρέμβαση του Υπουργείου Ανάπτυξης στο πλαίσιο του ΕΠ.ΑΝ. ΙΙ και στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας.

Στο πρόγραμμα «ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» εντάσσονται επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού με σκοπό την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΟΡΙΑ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΡΓΩΝ:

Η επιδότηση των επιχ/σεων που θα ενταχθούν στη δράση φτάνει έως και το 45%, ανάλογα με την περιοχή υλοποίησης της επένδυσης.

Τα όρια του συνολικού επιχορηγούμενου προϋπολογισμού είναι από 15.000€ έως 400.000€ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

• Η επιχείρηση να ασκεί δραστηριότητα στα όρια της Ελληνικής Επικράτειας
• Η δραστηριότητα της επιχείρησης να ανήκει στους επιλέξιμους κλάδους του Τουρισμού
• Να έχει έναρξη από 1/1/2008 και πριν
• Το ύψος του προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου δεν ξεπερνά το μέσο όρο του κύκλου εργασιών την τελευταία διετία διαθέτει όλες τις απαιτούμενες άδειες
• Ύπαρξη τεκμηριωμένης ιδίας συμμετοχής τουλάχιστον 25% ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ:

• Διαμόρφωση Κτιριακών εγκαταστάσεων
• Δαπάνες Βελτίωσης Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (πχ αξιοποίηση ΑΠΕ, αντικατάσταση συστημάτων φωτισμού, θερμότητας κτλ)
• Συστήματα Εξοικονόμηση Ύδατος
• Δαπάνες Πιστοποίησης Συστημάτων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης
• Δαπάνες Προβολής και Προώθησης
• Δαπάνες Συμβούλων (π.χ. Διαχείριση Έργου, έρευνα αγοράς κτλ)
• Κόστος Αδειοδοτήσεων
Καταληκτική ημέρα υποβολής: 10/9/2010