Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Το franchise και η μαζική εστίαση

Την ευκαιρία να στήσουν το δικό τους επώνυμο κατάστημα, επενδύοντας μικρά κεφάλαια χαμηλού σχετικά ρίσκου, δίνει σε ολοένα και περισσότερους φιλόδοξους επιχειρηματίες το franchise.
Ο κλάδος της εστίασης μαγνητίζει τους περισσότερους δυνητικούς επενδυτές. Τα τελευταία 2-3 χρόνια μάλιστα, έχουν κάνει την εμφάνιση τους στην αγορά νέες επιχειρηματικές προτάσεις που βασίζονται στο λανσάρισμα καινοτόμων προϊόντων και πρωτότυπων μενού.
Πρωταγωνιστές της ραγδαίας αλλαγής που συντελείται στον κλάδο είναι η Simply Burgers και η Burgering house με αμερικανική κουζίνα και κυρίως μπέργκερ, η Νoodle Bar και η Yum Yum με ασιατικές συνταγές και η Crepa Crepa και Crepaland με κρέπες.

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ (WEBSITE)

Τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε μπροστά σε έναν οργασμό δημιουργίας ιστοσελίδων (web sites). Ο καθένας μας πλέον δεν θεωρείται αξιόλογο άτομο ή επιχείρηση εάν δεν έχει παρουσία στο διαδίκτυο, έστω και τουλάχιστον μια ιστοσελίδα.
Όσον αφορά τα προσωπικά sites, δεν υπάρχει και μεγάλο θέμα, γιατί ο καθένας θέλει περισσότερο έναν χώρο για να καταθέτει τα εσώψυχά του παρά για να προβάλλει κάποιες υπηρεσίες ή προϊόντα και φυσικά να λειτουργήσει την ιστοσελίδα του με όρους ηλεκτρονικού μάρκετινγκ.
Όταν όμως μιλάμε για ιστοσελίδες επιχειρηματικές οι οποίες παρουσιάζουν μια επιχείρηση ή προβάλλουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της, τα πράγματα αλλάζουν. Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε με χιλιάδες ηλεκτρονικές διευθύνσεις (domain names) αγνώστου και αμφιβόλου ποιότητας. Ζώντας βέβαια στη χώρα της αρπαχτής και του καιροσκοπισμού, είναι λογικό από τις χιλιάδες των ιστοσελίδων μόνο ένας μικρός αριθμός από αυτές να πληρούν τους βασικούς όρους της στρατηγικής ανάπτυξης ενός επιχειρηματικού ιστοτόπου. Σίγουρα, είναι δύσκολο για μια επιχείρηση να εντοπίσει την σοβαρή εταιρεία ή τον ειδικό για την ανάπτυξη ενός ιστοτόπου με επιχειρηματικούς όρους και όχι απλά να «φτιάξει μια σελίδα».
Παρακάτω, θα ήθελα να παραθέσω μερικά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν προτού ξεκινήσει ο επιχειρηματίας την διαδικασία ανάπτυξης ενός εταιρικού ιστοχώρου:
• Ποιο είναι το όνομα χώρου (domain name) που αρμόζει καλύτερα στο δικτυακό σας τόπο;
• Που θα φιλοξενηθεί ο δικτυακός σας τόπος;
• Πως θα θέλατε να μοιάζει ο δικτυακός σας τόπος;
• Ποιοι είναι οι στόχοι του δικτυακού σας τόπου;
• Ποιο είναι το κοινό που στοχεύετε;
• Πού βρίσκεται η εταιρία σας δικτυακά σήμερα και πού επιθυμείτε εσείς να βρίσκεται;
• Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στην αγορά και ο αντίστοιχος ανταγωνισμός;
• Ποιο είναι το περιεχόμενο του site σας (ή για το μελλοντικό site σας) και πώς θα έπρεπε αυτό να οργανωθεί; Χρειάζονται κάποια ειδικά εργαλεία διαχείρισης περιεχομένου;
• Πώς πρόκειται να διατηρήσετε τις ανθρώπινες σχέσεις σας στον ψηφιακό κόσμο;
• Πώς ο δικτυακός τόπος θα ενημερώνεται;
• Πώς πρόκειται να οδηγήσετε την κίνηση στην ιστοσελίδα σας και να ενδυναμώσετε την πίστη των χρηστών σας;
• Ποια είναι τα κριτήρια επιτυχίας για την ιστοσελίδα σας;
• Ποιές στρατηγικές μάρκετινγκ, επιχειρησιακές διαδικασίες ή συστήματα θα χρειάζεται να τροποποιηθούν ή να υλοποιηθούν εξ 'αρχής για να ταιριάξουν με τη στρατηγική του δικτυακού σας τόπου;
• Τι ποσό διατίθεστε να επενδύσετε για διαδικτυακό μαρκετινγκ;
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα απλά πράγματα, πριν πάρουμε αποφάσεις που μπορεί να μας εκθέσουν επιχειρηματικά. Η ομάδα του bizIdea.eu κάνει αναλύσεις και ερευνά τα λάθη και αλλά και τις καλές πρακτικές στα θέματα του διαδικτύου.

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

H Κρίση και το υπερτιμημένο προϊόν μας καλά κρατούν

Όλη η Ευρώπη και γενικότερα όλος ο κόσμος και δει ο τουριστικός κόσμος έχουν συνειδητητοποιήσει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση, και για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και κυρίως βιώσιμοι στην τουριστική αγορά μείωσαν τις τιμές τους έως και 50%, ακόμη και τα πιο ισχυρά brands (hilton, sheraton, swiss) με τιμές κάτω των 50 ευρώ !! με ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών και με ΦΠΑ μεταξύ 5 κα 7% οι γειτονικές ανταγωνίστριες χώρες (Πορτογαλία, Ισπανία, Τουρκία, Αίγυπτος) με την Τουρκία να αποτελεί το best seller τουριστικά για το 2010 με τις προκρατήσεις ως τώρα στο +30%. Εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν μας έχει αγγίξει κάτι ιδιαίτερα και ούτε μας απασχολεί σοβαρά ούτε η διαφήμιση η οποία ακόμη δε ξεκίνησε, ούτε η μείωση τιμών, ούτε η μείωση ΦΠΑ, και έτσι για παράδειγμα πηγαίνεις στον Π.Άγιο Αθανάσιο, Άρνισσα (Καιμάκτσαλαν) και πληρώνεις το δίκλινο από 150-220 ευρώ !! όπως επίσης και στη Βασιλίτσα και γενικότερα σε ορεινούς προορισμούς με παροχή υπηρεσιών η οποία δεν ανταποκρίνεται αναλογικά ούτε καν στο ελάχιστο με την υπερβολική και μόνο αισχροκερδής χρέωση διαμονής από τους ονομαζόμενους ξενοδόχους οι οποίοι πήραν την άδεια λειτουργείας του καταλύματος χωρίς να έχουν την στοιχειώδη τουριστική εκπαίδευση, και χωρίς φυσικά ίχνος "τουριστικής συνείδησης", καταστρέφοντας έτσι το ελληνικό τουριστικό προϊόν μπρός στο βωμό του εφήμερου κέρδους , και την πολιτεία ως αδύναμος παρατηρητής σε κατάσταση απολύτου αδράνειας, μη σοβαρής και υπεύθυνης σε μια τόσο κρίσιμη καμπή για τον τουρισμό μας, ως βασικός πυλώνας της οικονομίας μας.