Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Η κατάρρευση της ευρωζώνης θα καταστρέψει τον τουρισμό.


Άμεσο αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες και στις ξενοδοχειακές μονάδες θα έχει η κατάρρευση της ευρωζώνης, καθώς καταναλωτές και επιχειρηματίες θα περικόψουν τις δαπάνες τους και οι τιμές θα «πατώσουν», αναφέρει στην σχετική ανακοίνωση το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο αγοράς.

Στο χειρότερο σενάριο, της κατάρρευσης της ευρωζώνης δηλαδή, το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο υπογραμμίζει ότι οι τουριστικές αφίξεις θα πέσουν κατά 11% εν μέσω της τεράστιας ύφεσης και του ισχυρού χτυπήματος, που θα δεχθεί η παγκόσμια οικονομία. Οι τουριστικές δαπάνες θα μειωθούν με ρυθμό 17,3%, καθώς οι καταναλωτές θα αναζητήσουν οικονομικότερες ευκαιρίες απόδρασης, επειδή η χαμηλότερη ζήτηση θα «βαρύνει» στις τιμές. Αυτή η έρευνα στηρίζεται στα ευρήματα παλαιότερων ερευνών για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και της μακρο-οικονομικής αστάθειας.

Ένα λιγότερο κακό σενάριο από την πλήρη κατάρρευση, είναι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και οι υπόλοιπες χώρες να μείνουν άθικτες. Αυτό θα προκαλούσε μείωση μόνο κατά 2,8% των τουριστικών αφίξεων. Εάν δεν ισχύσει και αυτό το σενάριο, τότε οι τουρίστες από τις χώρες της Ευρωζώνης θα μειωθούν μόλις κατά 0,7%, εκτιμά το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο.

Για την Ελλάδα, που την Κυριακή έχει εκλογές, η ανησυχία είναι μεγάλη. Δεν είναι λίγοι, όμως, που υποστηρίζουν ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα τους ωφελήσει. Ωστόσο, το πρώτο τρίμηνο του 2012, η πτώση στα έσοδα από τον τουρισμό είναι της τάξεως του 15%. Για παράδειγμα, ο βρετανικός τουριστικός οργανισμός, Thomas Cook, τον προηγούμενο μήνα εκτίμησε ότι θα έχει πολύ περισσότερες κρατήσεις για την Ελλάδα, στην περίπτωση που η χώρα βγει από την Ευρωζώνη, καθώς οι διακοπές θα είναι φθηνότερες.

Βέβαια, η πλήρης κατάρρευση της Ευρωζώνης, θα προκαλέσει μείωση της τάξεως του 15% των εσόδων για τα ξενοδοχεία. Όπως εκτιμά το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο, αυτό θα αποτελέσει μέγιστο πλήγμα για τον κλάδο, λόγω της έλλειψης δανεισμού από τις τράπεζες, της αδυναμίας των μεμονωμένων να κάνουν επενδύσεις και αυτό θα τις οδηγήσει στο να δεχθούν πιθανή εξαγορά από μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες.

Οι δαπάνες για αεροπορικές μετακινήσεις θα μειωθούν κατά 20% και οι εταιρείες θα περικόψουν τους προϋπολογισμούς για τις αεροπορικές εταιρείες και οι τουρίστες θα ακυρώσουν τις διακοπές τους ή θα στραφούν σε άλλα μέσα μεταφοράς, όπως τα τρένα ή τα λεωφορεία, για να εξοικονομήσουν χρήματα από τις μετακινήσεις τους. «Οι μακροοικονομικές επιπτώσεις από την διάλυση της Ευρωζώνης θα είναι καταστροφικές», σημειώνεται στην έρευνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου