Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Μέτρα στήριξης περιμένουν οι τουριστικοί φορείς.


Σε αναστροφή του κλίματος στον τουρισμό ελπίζουν οι τουριστικοί φορείς της χώρας και εκτιμούν ότι σύντομα θα αρχίσουν οι κρατήσεις να κινούνται ανοδικά. Μάλιστα ήδη υπάρχουν τα πρώτα θετικά μηνύματα από τους μεγάλους tour operators του εξωτερικού, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής.

Ωστόσο πέρα από τη ροή των κρατήσεων, που είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς εξασφαλίζει έσοδα στο κράτος σε μία εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στη λήψη οριζόντιων και ειδικών μέτρων για την στήριξη του τουρισμού.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης η κυβέρνηση συνεργασίας έχει μπροστά της «τιτάνιο έργο» και θα πρέπει πλαισιωμένη από ικανούς τεχνοκράτες να προχωρήσει με αποφασιστικά βήματα στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας από «σοβιετικού τύπου» σε σύγχρονη ευρωπαϊκή.

Ο τουρισμός θα είναι πρωταγωνιστής στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, προσθέτοντας 3 μονάδες στο ΑΕΠ της χώρας και πολλές χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, αναφέρει ο ίδιος.

Προσθέτει επίσης ότι οι προτεραιότητες, της νέας κυβέρνησης στον τομέα του τουρισμού, θα πρέπει να είναι:

- Η οριστική επίλυση του προβλήματος χορήγησης βίζα Σένγκεν, η λύση του οποίου μπορεί να επιφέρει άμεσα επιπλέον 3 εκατ. επισκέπτες, και 5 δισ. ευρώ, άμεσα και έμμεσα έσοδα καθώς και 60.000 με 100.000 νέες θέσεις εργασίας.

- Επίσης απαραίτητη κρίνεται η μείωση του ΦΠΑ στο συνολικό τουριστικό πακέτο, καθώς και η επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ της εστίασης στο 13%.

- Καθοριστικής σημασίας είναι η στρατηγική ανάπτυξης των αερομεταφορών, όπως και ένα σχέδιο στήριξης της ακτοπλοΐας.

- Θα πρέπει να εκπονηθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πρωτεύουσας.

- Να ολοκληρωθεί το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό και να ενεργοποιηθεί άμεσα η λειτουργία της Εταιρείας Μάρκετινγκ, που η δημιουργία της ψηφίστηκε πρόσφατα, με σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρξουν και μέτρα που θα στηρίξουν και θα ενισχύσουν τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη τέτοια μέτρα είναι η επανέναρξη της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων τουρισμού από τις τράπεζες, όπως και η καθιέρωση σταθερού και ελκυστικού φορολογικού πλαισίου. Προαπαιτούμενο είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας και της «εχθρικής αντιμετώπισης κάθε επιχειρηματικής προσπάθειας». Απαραίτητη κρίνεται και η πλήρης απελευθέρωση των επαγγελμάτων, στις επίγειες μεταφορές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου